Прес-центр28 серпня 2019, 11:08

Проведення атестації робочих місць за умовами праці

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує роботодавців та найманих працівників про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Основними нормативними документами, що регулюють процес проведення атестації, є постанова Кабінету Міністрів України «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 1 серпня 1992 року № 442, до якої внесені зміни постановою Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2016 року № 741, та Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Міністерства праці України від 1 вересня 1992 року № 41, а також постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» від 24 червня 2016 року № 461, які набрали чинності з 03.08 2016.

Атестації робочих міст за умовами праці підлягають робочі місця, на яких технологічний процес, обладнання, використовувані сировина і матеріали можуть бути потенційними джерелами шкідливих і небезпечних факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників як зараз, так і в майбутньому.

Метою атестації робочих місць за умовами праці є регулювання відносин між роботодавцем і працівниками в частині реалізації прав на здорові та безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах (додаткова відпустка, додаткова оплата праці, лікувально-профілактичне харчування, скорочений робочий день тощо).

Результати атестації за умовами праці є підставою для вирішення питань про надання пенсій за віком на пільгових умовах згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення», надання інших пільг та компенсацій, а також для розробки і реалізації організаційних, технічних, економічних і соціальних заходів колективного договору з питання поліпшення умов трудової діяльності.

Атестація робочих місць за умовами праці передбачає:

- виявлення на робочому місці шкідливих і небезпечних виробничих факторів і причин їх виникнення;

- санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, тяжкості і напруженості трудового процесу на робочому місці;

- комплексну оцінку факторів виробничого середовища і трудового процесу на відповідність їх вимогам санітарних норм і правил, стандартам безпеки праці;

- встановлення ступеня шкідливості і тяжкості праці за гігієнічною класифікацією;

- обґрунтування віднесення робочого місця до категорії зі шкідливими (особливо шкідливими), з тяжкими (особливо тяжкими) умовами праці;

- визначення (підтвердження) прав працівників на пільгове пенсійне забезпечення, додаткову відпустку, скорочений робочий день, інші пільги й компенсації залежно від умов праці;

- перевірку правильності застосування списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, які надають право на пільгове пенсійне забезпечення;

- складання переліку робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників;

- розв’язання суперечок, які можуть виникнути між юридичними особами й громадянами (працівниками) щодо умов праці, пільг і компенсацій.

Організація робіт з атестації робочих місць

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років. До складу комісії входить уповноважений представник виборного органу первинної профспілкової організації, а в разі відсутності профспілкової організації - уповноважена найманими працівниками особа.

Важливо!

Укладаючи трудовий договір із працівником, роботодавець зобов’язаний поінформувати його під особистий підпис про умови праці, наявність на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, про можливі наслідки їх впливу на здоров’я, а також про його права на пільги та компенсації за роботу в таких умовах.

Для проведення атестації керівник підприємства своїм наказом:

1. Визначає мету та завдання атестації й затверджує склад атестаційної комісії.

2. Встановлює строки і графіки проведення атестації у структурних підрозділах підприємства.

3. Організовує гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу лабораторіями, що мають всі юридичні права щодо виконання досліджень.

4. Визначає проектні, науково-дослідні установи для науково-технічної оцінки умов праці та участі в розробці заходів щодо усунення шкідливих виробничих факторів.

До складу атестаційної комісії рекомендується включати головних спеціалістів, працівників відділу кадрів, працівників служби охорони праці, органів охорони здоров'я підприємства, уповноважених представників виборного органу первинної профспілкової організації, а в разі відсутності профспілкової організації – уповноважену найманими працівниками особу. Періодичність проведення атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Відповідальність за своєчасне і якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Атестаційна комісія:

- здійснює організаційне, методичне керівництво та контроль за проведенням роботи на всіх етапах;

- формує всю необхідну правову та нормативно-довідкову базу і організує її вивчення;

- складає перелік робочих місць, які підлягають атестації. Перелік робочих місць, що підлягають атестації, складається на підставі штатного розпису, структури, списку працівників із зазначенням професій підприємств, установ, організацій.
Переліком має бути визначено, на яких робочих місцях необхідно проводити санітарно-гігієнічні дослідження, а які робочі місця атестують комісійно.

- організує виготовлення планів розташування устаткування по кожному підрозділу з урахуванням його експлікації, визначає межі робочих місць (робочих зон) і надає їм відповідний номер;

- порівнює застосовуваний технологічний процес, склад устаткування, використовувані сировину й матеріали з передбаченими в проектах;

- визначає обсяг досліджень шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища та організує ці дослідження;

- визначає й залучає у встановленому порядку потрібні організації до виконання спеціальних робіт;

- складає «Карту умов праці» на кожне робоче місце або на групу аналогічних місць;

- складає перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з несприятливими умовами праці;

- розробляє заходи щодо поліпшення умов праці й оздоровлення працівників.

У процесі проведення атестації складаються такі документи:

- наказ про проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємстві;

- наглядові листи (фотографія робочого дня);

- протоколи досліджень шкідливих і небезпечних виробничих факторів і умов праці, а саме: виміри шкідливих виробничих факторів; результати досліджень важкості та напруженості праці; дослідження метеорологічних факторів, що впливають на працівника на робочому місці; результати дослідження шумового навантаження та інфразвуку;

- розрахунки пільг і компенсацій за роботу в несприятливих умовах;

- карти умов праці робочих місць;

- наказ по результатах проведення атестації;

- перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, передбачені законодавством;

- перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких пропонується встановити пільги і компенсації за рахунок коштів підприємства згідно із ст.26 Закону України «Про підприємства» і ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;

- перелік робочих місць з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи щодо їх поліпшення. Перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників після узгодження із профспілковим комітетом підписує голова атестаційної комісії. Цей перелік затверджується наказом по підприємству, організації й зберігається 50 років. Витяги з наказу додають до трудової книжки працівників, професії й посади яких внесені в перелік. Матеріали атестації робочих місць є документами суворої звітності й зберігаються на підприємстві 50 років. У результаті проведення атестації робочих місць за умовами праці підприємство отримує можливість розроблення заходів на підставі лабораторних досліджень щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників.

Проведення атестації робочих місць має важливе значення при проведенні оцінювання та управління ризиками для життя й здоров’я працівників під час трудових відносин на робочих місцях, що необхідно для повноцінної роботи системи охорони праці на підприємстві.