Прес-центр21 лютого 2018, 15:02

Станично-Луганська ОДПІ ГУ ДФС у Луганській області інформує

  • Про декларування мешканцям Станично-Луганського району

  • Масляна у Станиці Луганській

  • Понад 75 % платників Станично-Луганської ОДПІ звітуються он-лайн

  • Підприємствами Станично-Луганської ОДПІ сплачено майже 5 мільйонів гривень податку на прибуток

  • Відвідувачі ЦОПу Станично-Луганської ОДПІ з початку року отримали майже 12 тисяч послуг

  • Платник єдиного податку другої групи: нюанси надання послуг та оплати

  • Коли податкова декларація про майновий стан і доходи не подається

  • За використання РРО, який вичерпав термін експлуатації, передбачена відповідальність

  • Неприбуткові організації звіт за 2017 рік подають до 1 березня

  • Здавали в оренду житло? Задекларуйте свої доходи

  • У підприємця - платника єдиного податку відбулися зміни у відомостях

  • Чи має право на підвищену ПСП студент та за яких умов?

  • Підвищено граничний розмір обсягу розрахункових операцій для застосування РРО

  • Відмовлено в отриманні бюджетного відшкодування. Як відобразити це в декларації?

  • Планові та позапланові податкові перевірки

  • Підприємство в процесі припинення – хто підписує звітність

  • Уряд схвалив зміни до Податкового кодексу щодо Тимчасового реєстру заяв з повернення ПДВ

  • Доход від продажу вживаних речей оподатковується на загальних підставах

  • Податкова знижка для самотньої матері

 

Про декларування мешканцям Станично-Луганського району

 

Нещодавно фахівці Станично-Луганської ОДПІ відвідали с. Чугинка Станично-Луганського району у рамках «Кампанії декларування – 2018».

«Ми запрошуємо усіх громадян виконати конституційний та громадський обов’язок перед суспільством, виразивши цим своє не байдуже ставлення до країни та рідного краю», - зазначив начальник Станично-Луганської ОДПІ Сергій Калінін.

Керівник інспекції наголосив на необхідності високої обізнаності серед населення стосовно декларування, тому щороку проводиться широка роз’яснювальна робота з платниками податків.

Під час спілкування з селянами були надані роз’яснення про право та обов’язок громадян декларувати доходи, отримані у 2017 році (спадщина, здавання житла в найм, подарунки, дохід отриманий від репетиторських послуг). Найбільше присутніх цікавила можливість скористатися правом на одержання податкової знижки. Під час заходу було розповсюджено друковані листівки, пам’ятки та буклети.

Станично-Луганська ОДПІ

Масляна у Станиці Луганській

 

Днями мешканці Станично-Луганського району святкували Масляну. Головне свято відбулось на центральній площі Станиці. У заході приймав участь начальник Станично-Луганської ОДПІ Сергій Калінін.

Привітавши присутніх зі святом, він побажав щоб життя було таке ж тепле, як сонечко, солодке та ситне, як сьогоднішні млинці.

Традиційні гуляння супроводжувались чудовим співом народних ансамблів, усіх мешканців району і гостей частували солодкими млинцями та конкурсами. Для дітей було організовано спортивний майданчик з іграми та призами.

Святкування символічно закінчилося спалюванням солом’яної баби на щастя та добробут.

Станично-Луганська ОДПІ

Понад 75 % платників Станично-Луганської ОДПІ звітуються он-лайн

Протягом січня поточного року опрацьовано 8397 податкової та іншої звітності, в т. ч. введено фахівцями підрозділу обслуговування платників Станично-Луганської ОДПІ 1690 звітності, отримано по E-mail 6260.

«Як свідчить практика, на сьогодні електронні сервіси стали нормою та перетворили процес декларування податків в комфортну та швидку процедуру, що дає змогу економити час та кошти платників», - зазначив начальник Станично-Луганської ОДПІ Сергій Калінін.

Він нагадує, що для якісного обслуговування платників податків на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua) розміщено ряд електронних сервісів. Скориставшись електронними сервісами ДФС можна сформувати, перевірити та надіслати до податкових інспекцій податкову звітність; дистанційно перевірити розрахунки з бюджетом; дізнатися про терміни сплати податків, а також іншу корисну інформацію. ДФС України постійно збільшує та вдосконалює кількість сучасних електронних сервісів, головною метою створення яких є забезпечення платників наданням актуальних та якісних послуг.

Станично-Луганська ОДПІ

Підприємствами Станично-Луганської ОДПІ сплачено майже 5 мільйонів гривень податку на прибуток

Як повідомила перший заступник начальника Станично-Луганської ОДПІ Надія Федоренко, у 2017 році платники податку на прибуток перерахували до бюджету 4 мільйона 802 тис. грн.., а упродовж січня поточного року було сплачено 115,7 тис. грн.

Очільниця звертає увагу платників податків на те, що з 1 січня 2018 року встановлено єдиний термін подання річної податкової декларації для всіх платників податку на прибуток (тих, які звітують поквартально, та тих, які звітують раз у рік), для податкової декларації, яка розраховується наростаючим підсумком за рік, - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, у 2018 році - 01 березня 2018 року.

Граничні терміни сплати податку на прибуток за підсумками декларування за 2017 рік - 10 березня 2018 року.

Станично-Луганська ОДПІ

Відвідувачі ЦОПу Станично-Луганської ОДПІ з початку року отримали майже 12 тисяч послуг

Протягом січня-грудня 2017 року працівниками підрозділу обслуговування платників було надано 11607 адміністративних послуг, в тому числі протягом минулого року було видано 8456 карток платника податків. 

Також працівниками, задіяними у роботі ЦОП, зареєстровано 279 платників єдиного податку, 55 реєстраторів розрахункових операцій, 416 книг обліку розрахункових операцій, надано 432 витяги з реєстру платників єдиного податку та 199 довідодок провідсутність заборгованості з платежів до бюджету.

Протягом 2017 року видано відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків -  893, в тому числі протягом грудня - 330.

Окрім адміністративних послуг в ЦОП платники податків отримують усні консультативні та інформаційні послуги щодо системи оподаткування, адміністрування єдиного внеску, нарахування та сплати податків, порядку заповнення податкових декларацій та розрахунків, платіжних документів на перерахування належних податків і зборів до бюджетів, користування електронними сервісами ДФС, тощо.

Станично-Луганська ОДПІ

Платник єдиного податку другої групи: нюанси надання послуг та оплати

 

Про це повідомили в Станично-Луганській ОДПІ. У відомстві звернули увагу на те, що спрощена система оподаткування для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку регулюється розділом ХІV Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Пунктом 291.4 ст. 291 ПКУ встановлені умови перебування фізичних осіб-підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, у відповідних групах платників єдиного податку. Зокрема, друга група – фізичні особи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

- обсяг доходу не перевищує 1 млн 500 тис. гривень.

Поряд з цим, слід зазначити, що п. п. 9 п. п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ визначено, що платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, при здійсненні платниками першої або другої групи діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ відповідно, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність.

Відповідно до абзаців першого – другого п. 44.1 ст.44 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 ст.44 ПКУ.

Водночас відповідно до п. п. 16.1.5 п. 16.5 ст. 16 та п. 85.4 ст. 85 ПКУ контролюючий орган має право вимагати первинні документи під час проведення перевірок, а платник податків має їх надавати на належним чином оформлену письмову вимогу.

Пунктом 299.11 ст. 299 ПКУ передбачено, при виявленні відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої - третьої груп вимог, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої - третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Станично-Луганська ОДПІ

Коли податкова декларація про майновий стан і доходи не подається

 

В Станично-Луганській ОДПІ повідомили, що у разі, коли фізична особа отримала доходи від операцій з продажу (обміну) майна, дарування протягом звітного року і при нотаріальному посвідченні договорів ПДФО був сплачений, то податкова декларація про майновий стан і доходи не подається.

Відповідно до п. 179.2 ст. 179 Податкового кодексу України обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок.

А тим громадянам, котрі у 2017 році отримали доходи, з яких не сплачено податки, варто обов’язково відвідати податкову інспекцію до 1 травня 2018 року з тим, щоб виконати конституційний обов’язок – подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, – наголошують у відомстві.

До речі, цього року така декларація подається за оновленою формою, яку можна отримати у фахівців Центрів обслуговування платників.

Звертаємо увагу, що до доходів, які згідно законодавчих вимог підлягають обов’язковому декларуванню, належать:

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам тощо);

- спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- іноземні доходи.

З графіком роботи територіальних органів ДФС та Центрів обслуговування платників можна ознайомитися на субсайті територіальних органів ДФС у Луганській області (lg.sfs.gov.ua).

Станично-Луганська ОДПІ

За використання РРО, який вичерпав термін експлуатації, передбачена відповідальність

 

Станично-Луганська ОДПІ нагадує. У разі використання суб’єктом господарювання РРО, який вичерпав свій строк експлуатації, такий технологічний пристрій не може вважатися РРО відповідно до вимог Закону України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Тобто, подальше використання такого пристрою суб’єктом господарювання є порушенням вимог Закону про РРО та тягне за собою накладення фінансових санкцій згідно з пунктом 1 статті 17 Закону про РРО у таких розмірах:

вчинене вперше – 1 грн;

за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими пунктом 1 статті 17 Закону про РРО, товарів (послуг).

Крім того, відповідно до статті 1551 КУпАП за порушення порядку проведення розрахунків накладається штраф у розмірі від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на – осіб, які здійснюють розрахункові операції та на посадових осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягне за собою накладення штрафу в розмірі від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Станично-Луганська ОДПІ

Неприбуткові організації звіт за 2017 рік подають до 1 березня

 

У Станично-Луганській ОДПІ нагадали. Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2017 рік подається до контролюючого органу за місцем реєстрації до 1 березня 2018 року.

Нагадаємо, форма звіту затверджена наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. №553 (у редакції наказу Мінфіну від 28.04.2017 р. №469).

Річна фінансова звітність обов’язково подається разом зі звітом - є її додатком та невід’ємною частиною.

Крім того, у звіті обов’язково зазначається дата та номер Рішення про включення неприбуткової організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій (рядок 7) та ознака неприбутковості (рядок 8).

Станично-Луганська ОДПІ

Здавали в оренду житло? Задекларуйте свої доходи

 

У Станично-Луганській ОДПІ нагадали. В Україні триває кампанія декларування доходів, отриманих у 2017 році.

Громадяни, які здавали своє житло в оренду, повинні задекларувати отримані доходи. Звертаємо увагу, що податок сплачується з доходів від здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. До речі, якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізособа – підприємець, то податковим агентом є орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок за ставкою 18%. Якщо ж нерухомість здається фізичній особі, то податок сплачує власник - орендодавець.

Крім того, оподатковуються також доходи, отримані від здавання в оренду автотранспорту та іншого рухомого майна.

Задекларувати свої доходи мають і громадяни, які працювали найманими працівниками у фізичних осіб, наприклад, нянями, гувернантками, хатніми працівницями, садівниками, виконували ремонтні та будівельні роботи тощо. У цих випадках податок не утримувався, тому звітувати про отримані прибутки мають наймані працівники.

Станично-Луганська ОДПІ

У підприємця - платника єдиного податку відбулися зміни у відомостях

 

У Станично-Луганській ОДПІ нагадали. Якщо у відомостях суб’єкта господарювання відбулися зміни, необхідно подати заяву, затверджену наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675, до контролюючого органу з відповідними відомостями.

Така заява подається фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку:

у разі зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи - підприємця або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків) заява подається протягом місяця з дня виникнення таких змін.

у разі зміни податкової адреси суб'єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку першої і другої груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

у разі зміни податкової адреси суб'єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.

Станично-Луганська ОДПІ

Чи має право на підвищену ПСП студент та за яких умов?

 

У Станично-Луганській ОДПІ нагадали, що відповідно до п.п. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 відс. суми пільги, (у 2016 році – 1033,5 грн., у 2017 році – 1200,0 грн., у 2018 році – 1321,50 грн.).

Разом з тим, податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Враховуючи вищевикладене, якщо студент, отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується.

У разі, якщо студент, який не отримує стипендію або отримує спонсорську стипендію та одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату, то він має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 150 відс. при умові, що розмір його заробітної плати на місяць не перевищує у 2016 році – 1930 грн., у 2017 році – 2240 грн., у 2018 році – 2470 гривень.

При цьому він повинен надати працедавцю довідку з навчального закладу про те, що він там навчається та не одержує стипендію з бюджету.

Станично-Луганська ОДПІ

Підвищено граничний розмір обсягу розрахункових операцій для застосування РРО

 

Станично-Луганська ОДПІ повідомляє. Постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2017 року № 984 (далі – Постанова № 984) внесено зміни до постанови КМУ від 23 серпня 2000 року № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Постановою № 984, зокрема, підвищено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим, для окремих форм та умов проведення діяльності, з 200 тисяч гривень на одного суб’єкта господарської діяльності до 500 тис. гривень , та з 75 тис. гривень на один структурний ( відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг) до 250 тис. гривень.

Також у Постанові № 984 зазначено, що для форм і умов проведення діяльності, визначених у переліку, платники єдиного податку другої та третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив один млн. гривень, обов’язково застосовують РРО відповідно до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України.

Окрім того, пункт 2 Постанови доповнено пунктом 21 такого змісту:

«Дія цієї постанови не поширюється на суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами».

Також Постановою № 984 внесено зміни до Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Також звертаємо увагу, що постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі – Постанова № 148 та Положення № 148), яке офіційно опубліковано 04.01.2018 та розміщено на веб – сайті Національного банку України.

Згідно з пунктом 5 Постанови № 148, вона набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування, тобто з 5 січня 2018 року.

Визнано такими, що втратили чинність, зокрема, постанову Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 637 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», зареєстровану у Міністерстві юстиції України 13.01.2005 за № 40/10320 та постанову Правління Національного банку України від 06.06.2013 № 210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою», зареєстровану у Міністерстві юстиції України 02.07.2013 за № 1109/23641.

Звертаємо увагу, що у пункті 11 Положення № 148 дано оновлене визначення оприбуткуванню готівки. Відтепер оприбуткування готівки в касах установ/підприємств/відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги/застосуванням РРО та КОРО (у разі застосування КОРО без застосування РРО), - це здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів/фіскальних звітних чеків (або даних розрахункових квитанцій)».

Також пунктом 12 Положення № 148 передбачено, що підприємство/установа на підставі цього положення зобов’язане розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі підприємства/установи, у якому максимально врахувати особливості роботи як установи/підприємства, так і його відокремлених підрозділів (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки до банку).

Станично-Луганська ОДПІ

Відмовлено в отриманні бюджетного відшкодування. Як відобразити це в декларації?

 

В Станично-Луганській ОДПІ повідомили. Якщо за результатами перевірок не підтверджено право на отримання платником податку бюджетного відшкодування, то контролюючим органом складається податкове повідомлення-рішення за формою "В3".

Узгоджена сума збільшення / зменшення від'ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу відображається у рядку 16.3 розділу II "Податковий кредит" податкової декларації з ПДВ. Тобто сума ПДВ, в якій відмовлено при наданні бюджетного відшкодування ПДВ, може бути врахована в збільшення значення рядків "Збільшено / зменшено залишок від'ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу" податкової декларації за звітний період, на який припадає день узгодження податкового повідомлення-рішення по формі "В3". Така сума може бути врахована платником податків зі знаком "+" в рядку 16.3 декларації з обов'язковим заповненням спеціального поля, де вказуються дата, номер податкового повідомлення-рішення та сума зменшення від'ємного значення за результатами перевірки.

Дана сума враховується при розрахунку суми рядка 17 "всього податкового кредиту" податкової декларації за звітний період і, відповідно, при визначенні від'ємного значення різниці між сумою податкового зобов'язання, а також сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 17 - рядок 9 декларації) (позитивне значення) і бере участь в обліку:

• суми від'ємного значення, яка зараховується у зменшення суми податкового боргу з ПДВ та / або підлягає бюджетному відшкодуванню та / або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду;

• суми від'ємного значення, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (переноситься до рядка 16.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду).

Крім того, сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН, – розрахункова сума, визначена за формулою, збільшується на суму зменшення заявки на відшкодування згідно з повідомленням-рішенням за формою В3. При цьому така сума не зараховується на електронний рахунок в СЕА, оскільки таке зарахування ПКУ не передбачено.

Станично-Луганська ОДПІ

Планові та позапланові податкові перевірки

 

Станично-Луганська ОДПІ інформує. З метою здійснення контролю оподаткування доходів підприємницької діяльності передбачено проведення планових та позапланових перевірок. Планові перевірки проводяться за планом, який затверджується на календарний рік та оприлюднюється на веб-сайті ДФС (з графіками перевірок на 2018 рік можна ознайомитися за посиланням: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/320874.html).

Щодо позапланових перевірок, то вони проводяться за наявності ряду підстав. Зокрема:

• подання самим суб‘єктом господарювання заяви на проведення перевірки;

• виявлення і підтвердження факту недостовірності даних у звітних документах;

• перевірка виконання приписів щодо усунення раніше виявлених порушень;

• неподання звітності;

• звернення фізичної особи щодо порушення його прав та інше.

При цьому перевіряючі мають пред’явити службове посвідчення та направлення на перевірку. Якщо суб‘єкт господарювання не погоджується із висновками контролюючого органу, він має право оскаржити рішення перевіряючих як в адміністративному, так і в судовому порядку.

Станично-Луганська ОДПІ

Підприємство в процесі припинення – хто підписує звітність

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. З моменту відкриття ліквідаційної процедури всі права керівника юридичної особи переходять голові ліквідаційної комісії (ліквідатору). Такий платник податків (в особі ліквідатора) повинен подавати та підписувати податкову звітність до контролюючого органу за місцем реєстрації та/або за неосновним місцем обліку до дня внесення запису про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру.

Нагадаємо, підпунктом 48.5.1 Податкового кодексу України визначено, що податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку така податкова декларація підписується таким керівником.

Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису платника податку.

Відповідно до статті 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до ЦКУ призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Станично-Луганська ОДПІ

Уряд схвалив зміни до Податкового кодексу щодо Тимчасового реєстру заяв з повернення ПДВ

 

Кабінет Міністрів України схвалив зміни до Податкового кодексу України, які врегульовують порядок відшкодування сум податку на додану вартість за заявами, поданими до 1 лютого 2016 року, та по яким суми ПДВ станом на 1 січня 2017 року не були відшкодовані.

Весь обсяг невідшкодованого ПДВ буде вноситися з урахуванням узгодження до Тимчасового реєстру, формуватися та повертатися платникам у хронологічному порядку надходження заяв.

Основними умовами є відшкодування платникам сум з податку на додану вартість, щодо яких станом на 1 лютого 2017 року не закінчені процедури адміністративного або судового оскарження. При цьому враховується відображення узгодженої суми в Тимчасовому реєстрі на наступний день після отримання рішення за результатами закінчення процедури оскарження або рішення суду, що набрало законної сили.

Станом на 1 січня 2018 року вірогідна до включення в Тимчасовий реєстр сума залишку невідшкодованого ПДВ, заявлена до бюджетного відшкодування на рахунок платника у банку, складала 4,7 млрд грн, з цієї суми в оскарженні перебуває 4 млрд гривень.

Станично-Луганська ОДПІ

Доход від продажу вживаних речей оподатковується на загальних підставах

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Відповідно до п. п. 14.1.202 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України продаж товарів – це будь-які операції, що здійснюються, зокрема, згідно з договорами купівлі-продажу та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом ІV ПКУ, п. п. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого передбачено, що об’єктом оподаткування фізичної особи – резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (п. п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Згідно з п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику податків (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ст. 167 ПКУ).

Крім того, доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об’єктом оподаткування військовим збором (п. п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок (військовий збір) з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок і подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування (п. 176.2 ст. 176 ПКУ).

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (ф. 1ДФ), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4 (далі – Порядок), інші доходи відображаються у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «127».

Відомості щодо сум військового збору відображаються у розділі ІІ податкового розрахунку за ф.1ДФ. При цьому в рядку «Військовий збір» розділу ІІ податкового розрахунку за ф.1ДФ проставляються загальні суми виплаченого доходу та утриманого (перерахованого) військового збору.

Враховуючи викладене, дохід, отриманий фізичною особою – резидентом від продажу вживаних речей за посередництвом фізичної особи - підприємця - комісіонера, включається комісіонером до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такої фізичної особи як інші доходи та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах з відповідним відображенням у податковому розрахунку ф. №1ДФ.

Станично-Луганська ОДПІ

Податкова знижка для самотньої матері

 

Станично-Луганська ОДПІ нагадує, що порядок надання податкових соціальних пільг встановлений ст. 169 розд. IV Податкового кодексу (далі – ПКУ).

Будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50 відс. розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Згідно з п.п. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 ПКУ платник податку, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 150 відс. суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ (у 2016 році – 1033,5 грн., у 2017 році – 1200,0 грн., у 2018 році – 1321,50 грн.), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

У разі якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав застосовується одна податкова соціальна пільга з підстави, що передбачає її найбільший розмір, за умови дотримання процедур, визначених ПКУ.

Платник податку, який має право на застосування більшої податкової соціальної пільги, зазначає про таке право у заяві про застосування пільги, до якої додає відповідні підтвердні документи.

Враховуючи вищевикладене, самотня мати має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 150 відс. суми пільги, (у 2016 році – 1033,5 грн., у 2017 році – 1200,0 грн., у 2018 році – 1321,50 грн.), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, за умови дотримання процедур, зазначених п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ та наданням відповідних підтверджуючих документів.

Станично-Луганська ОДПІ